1. SMS marketing
 2. »
 3. Noutăţi
 4. »
 5. Despre radiatiile electromagnetice (EMF) si 5G – Studiu ANCOM

Despre radiatiile electromagnetice (EMF) si 5G – Studiu ANCOM

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 3,00 din 5)
Încarc...
Timp de citire: 3 minute

 

Studiu ANCOM: Ce stiu si ce nu stiu cetatenii despre radiatiile electromagnetice (EMF) si despre 5G.

 • 37% dintre respondentii studiului ANCOM se declara pasionati de tehnologie, dar 14% sunt tehnofobi, iar 49% se pozitioneaza neutru fata de aceasta.
 • Doar un sfert dintre cetateni stiu ca nivelul radiatiilor este masurat permanent in Romania.
 • 55% dintre cei care au auzit de tehnologia 5G apreciaza ca probabil o vor utiliza in urmatorii 2-3 ani
 • ANCOM lanseaza pagina web 5G pe intelesul tuturor pentru a le oferi celor interesati informatii obiective si verificate despre noua tehnologie mobila.

Pozitionarea fata de tehnologie si EMF

Respondentii au identificat telefoanele mobile, antenele de telefonie mobila si liniile electrice de inalta tensiune drept principalele surse de radiatii electromagnetice (EMF). Acestia au indicat vitezele tot mai mari de internet, aparitia 5G si pandemia de coronavirus drept motivele principale ale preocuparii lor fata de radiatii.

Totodata, studiul a aratat ca, in Romania, principalele surse de informare cu privire la efectele posibile ale radiatiilor sunt

 • televizorul sau radioul (64%),
 • diverse pagini de internet (54%)
 • discutiile cu familia sau prietenii (40%)
 • sau retelele sociale (39%).

5G pe intelesul tuturor

Studiul ANCOM a aratat, de asemenea, ca notorietatea 5G a ajuns la 62%, dar si ca 48% dintre respondenti considera ca retelele 5G radiaza semnificativ mai mult decat 4G, desi cei mai multi cunosc ca tehnologia 5G foloseste frecvente deja utilizate in prezent pentru comunicatii. Si la puteri chiar mai mici, dupa cum arata standardele si masuratorile noastre.

Mai interesant, peste 60% dintre cei care au auzit de 5G sunt ingrijorati de raspandirea stirilor false cu privire la noua tehnologie mobila. Pentru acestia si pentru toti cei interesati de informatii corecte, obiective, verificate si actualizate permanent de Autoritate, ANCOM  a creat sectiunea „5G pe intelesul tuturor” in cadrul InfoCentrului ANCOM: https://infocentru.ancom.ro/category/5g/

„Serviciile comerciale 5G au fost lansate de operatorii prezenti pe piata din Romania in prima jumatate a anului 2019 folosind licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio in banda de 3,4 – 3,8 GHz pe care le detineau deja, castigate in urma licitatiei organizate de Autoritate in 2015. ANCOM acorda licente neutre din punct de vedere tehnologic, ceea ce inseamna ca nu conditioneaza furnizarea serviciilor de comunicatii electronice utilizand o anumita tehnologie”, a explicat Bogdan IANA, vicepresedinte ANCOM.

Masurarea radiatiilor electromagnetice (EMF)

Potrivit studiului ANCOM, 55% dintre romani nu stiu ca nivelul radiatiilor de camp electromagnetic este masurat permanent in Romania, de peste 10 ani.

ANCOM monitorizeaza permanent intensitatea campului electromagnetic generat de statiile (antenele) de emisie utilizate pentru furnizarea serviciilor radio-TV si de telefonie mobila (inclusiv 2G, 3G, 4G, 5G) sau de catre alte statii de radiocomunicatii utilizate pentru furnizarea altor tipuri de servicii de comunicatii electronice. Cei 150 de senzori ficsi de monitorizare ANCOM sunt amplasati in Bucuresti si alte 103 localitati din tara, in spatiile publice in vecinatatea carora exista multiple surse de emisii radio. Senzorii functioneaza permanent, transmitand rezultatele masuratorilor catre platforma www.monitor-emf.ro, o data la 24 de ore, afisate sub forma de harta care ofera si detalii cu privire la locul, perioada si nivelul masurat al intensitatii campului electromagnetic, nivel exprimat in valoare absoluta, dar si in procente fata de nivelurile reglementate maxim permise.

Suplimentar fata de monitorizarea permanenta a campului electromagnetic prin senzori ficsi, conform planului anual de masuratori, ANCOM realizeaza si masuratori cu echipamente mobile in peste 2.400 de puncte de masura, ale caror rezultate sunt accesibile aici.

Rezultatele masuratorilor efectuate de peste 10 ani de ANCOM cu cele doua tipuri de sisteme (echipamente) arata ca emisiile din Romania se situeaza cu mult sub limitele maxime stabilite la nivel national si european.

Alte informatii utile

ANCOM va continua sa masoare si sa publice rezultatele masuratorilor. De asemenea, va continua analiza perceptiilor cetatenilor cu privire la radiatiile generate de aceste campuri.

In Romania, expunerea la camp electromagnetic este reglementata prin lege, conform practicilor adoptate si in Uniunea Europeana si recomandate de Organizatia Natiunilor Unite. Astfel,Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz stabileste acelasi grad de protectie a populatiei cu cel prevazut in Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice (de la 0 Hz pana la 300 GHz), document de referinta pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internationala de protectie la radiatii neionizante (ICNIRP).

In acest context, institutiile aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, precum Institutul National de Sanatate Publica, sunt entitatile in masura sa interpreteze din perspectiva sanatatii publice rezultatele buletinelor ANCOM de masuratori ale campului electromagnetic. Conform atributiilor legale care ii revin in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, activitatea ANCOM se limiteaza la analiza si expertizarea tehnica a utilizarii frecventelor radio pentru asigurarea compatibilitatii radioelectrice dintre statiile si retelele de radiocomunicatii autorizate, pentru prevenirea aparitiei interferentelor prejudiciabile asupra spectrului radio cu utilizare neguvernamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *