1. SMS marketing
  2. »
  3. GLOSAR

Glosar

Initial, se folosea pentru codarea caracterelor standardul ASCII. Insa, odata cu timpul si evolutia aplicatiilor, lumea a simtit nevoia de a avea aplicatiile traduse in diverse limbi. Acest lucru insemna si folosirea unor caractere ce nu se regaseau in standardul ASCII. Rezolvarea pe moment a fost sa se creeze alte tipuri de encodari. Astfel au aparut codarile ISO-8859-X. Acestea sunt in numar de 16 (X = 1-16). Encoding-ul ISO pentru limba romana si alte limbi europene ca: Croata, Ceha, Maghiara, Poloneza, Sarba, Slovaca etc.

Autentificarea cu in 2 pasi, cunoscută și sub numele de 2FA, este un strat suplimentar de securitate care impune utilizatorilor să își folosească atât parola online, cât și telefonul mobil pentru a-și verifica identitatea cu scopul accesarii unui serviciu sau o aplicație web.
În plus față de utilizarea datelor sensibile, utilizatorul primește, de asemenea, o parolă unică sau un număr PIN pe token sau prin SMS. Avantajul utilizării unui telefon mobil pentru 2FA este tendința utilizatorilor de a-și purta dispozitivele mobile cu ei în orice moment.
În acest fel, serviciile se pot asigura că utilizatorii lor primesc codul PIN de verificare pentru ceva ce au doar ei. Numărul PIN unic (OTP) este generat și trimis pe telefonul mobil al utilizatorului. Utilizatorul primește cosul și îl tastează în aplicație pentru a-și confirma identitatea.

Un sistem care incorporeaza atat mesajele expediate cat si cele receptionate intr-un singur serviciu cu toate functionalitatile.
Folosind un numar dedicat, un utilizator 2-Way poate trimite si receptiona SMS printr-o platforma SMS folosind solutii complete sau API.

Implica procesul expedierii de mesaje SMS de la o aplicatie catre un utilizator mobil. Mai este cunoscut si sub numele de SMS Profesional. Companiile pot folosi acest serviciu sub diferite forme tehnice in comunicarea cu clientii lor, pentru mesaje de autentificare sau alerte. In toate cazurile, comunicarea este initiata de la o aplicatie catre utilizatori. Diferenta dint A2P si P2P o face sursa de la care sunt trimise mesajele, aceasta fiind o aplicatie si nu un telefon.
Tipuri de mesaje A2P: notificari bancare, alerte critice, Autentificare in 2 Pasi, confirmari de rezervari automate, programe de loialitate, notificari marketing, etc.
Institutii financiare folosesc astfel de trafic de mai bine de 15 ani prin livrarea automata a diverselor evenimente, alerte anti-frauda, retrageri numerar, etc.
Cel mai popular mod de livrare este integrarea API, accesata de pe o interfata web cu nume utilizator si parola sau prin creare propriului sistem de autentificare dezvoltat de institutiile respective.

Aceasta tehnologie le permite utilizatorilor sa expedieze mesaje cu eticheta personalizata alfanumerica, usor de recunoscut dupa formatul lor, o serie de cifre si litere (0-9, a-z, A-Z, _).
Fiind mai usor de recunoscut, un sender (eticheta) alphanumeric este mai usor de comercializat, de la numele companiei pana la numele oricarei institutii guvernamentale. De retinut ca destinatarul nu poate raspunde unui astfel de Expeditor.

Apache sau Serverul HTTP Apache este cel mai folosit software server web. Este un open source gratuit care este estimat sa sustina 50% din site-urile active.

O notificare este un mesaj sau alerta trimisa de o aplicatie sau un utilizator. Notificarile de genul acesta nu necesita ca aplicatia sa fie deschisa, mesajele fiind afisate pe ecranul telefonului mobil chiar si cand dispozitivul este blocat.

Acest tip de mesaje permit expedierea numeroaselor tipuri de mesaje in continut bogat, precum trasferul de tonuri, setari sistem, WAP-Push via mesaje SMS.
Orice mesaj SMS binar are 140 bytes de date care pot fi folositi. Aceste date se impart in 2 parti distincte – UHD si datele mesajului propriu zis.

BaaS este un concept nou in lumea serviciilor A2P, care le permite operatorilor sa isi ruleze intreg procesul A2P, de la achizitie client la suport  –  fara investitii sau drept de propietate.
BaaS este un termen derivat din terminologia standard folosit pentru a descrie diferite etape a procesului de dezvoltare in solutii cloud.
Include o instanta complet controlata a platformei de comunicare, intretinuta si upgradata conform ultimelor standarde in securitare si furnizare de servicii continua, precum si gestionarea serviciilor operationale, dezvoltarea infrastructurii, rezultand intr-un portofoliu de servicii extins, optimizarea proces de livrare, reducerea cost si reducea presiunii asupra intregului proces.

2G este un acronim pentru a 2a generatie de tehnologie mobila care a fost initial lansata in Finlanda in 1991. Principala functionalitate a conexiunilor 2G era encriptarea digitala a conversatiilor si mesajelor, o incursiune remarcabila in lumea telefoanelor mobile si introducerea a numeroase servicii de date pentru telefoanele mobile, precum mesajele SMS.

3G este un acronim pentru a 3a generatie de tehnologie mobila care a fost introdusa in 1998 si comercializata in 2002. Aceasta tehnologie permite transferul de date la cel putin 200kbit/s facilitand utilizarea datelor mobile si apelurilor video.

4G este a patra generație de tehnologie de rețea celulară în bandă largă, care urmează 3G și precedentă 5G. Un sistem 4G trebuie să ofere capabilități definite de ITU în IMT Advanced. Aplicațiile potențiale și actuale includ acces web mobil modificat, telefonie IP, servicii de jocuri, TV mobil de înaltă definiție, conferințe video și televiziune 3D.

Tehnologia 2G a fost lansată în anii 1990 și a făcut posibilă efectuarea de apeluri telefonice digitale și trimiterea de mesaje text. Apoi 3G a apărut în 2003 și a făcut posibilă navigarea pe pagini web, efectuarea de apeluri video și descărcarea de muzică și videoclipuri în mișcare.
Tehnologia 4G se bazează pe ceea ce oferă 3G, dar face totul cu o viteză mult mai mare.

Primul standard Long Term Evolution (LTE) a fost implementat comercial în Oslo, Norvegia și Stockholm, Suedia în 2009 și de atunci a fost implementat în majoritatea părților lumii.

5G este a cincea generație de rețea mobilă. Este un nou standard global wireless după rețelele 1G, 2G, 3G și 4G. 5G permite un nou tip de rețea concepută pentru a conecta practic toată lumea și totul împreună, inclusiv mașini, obiecte și dispozitive.

Tehnologia fără fir 5G este menită să ofere viteze de date de vârf multi-Gbps mai mari, o latență foarte scăzută, mai multă fiabilitate, capacitate de rețea masivă, disponibilitate crescută și o experiență de utilizare mai uniformă pentru mai mulți utilizatori. Performanțe mai ridicate și o eficiență îmbunătățită oferă experiențe utilizatorilor noi și conectează noi industrii.

5G este o interfață aeriană unificată, mai capabilă. Acesta a fost proiectat cu o capacitate extinsă pentru a permite experiențelor utilizatorilor de generația următoare, pentru a împuternici noi modele de implementare și pentru a furniza noi servicii.
Cu viteze ridicate, fiabilitate superioară și latență neglijabilă, 5G va extinde ecosistemul mobil în domenii noi. 5G va avea impact asupra tuturor industriilor, făcând transportul mai sigur, asistența medicală la distanță, agricultura de precizie, logistica digitalizată – și multe altele – o realitate.

Este un serviciu telecom care le permite utilizatorilor sa identifice apelurile de intrare inainte de a raspunde. Caller ID este accesibil via mobil, analog, digital si apeluri VoIP.

Este un tip de plata mobila efectuata via telefon mobil, sau dupa caz, dedusa din valoarea preplatita a unei cartele. De obicei, plata mobila este folosita pentru microplati a produselor sau bunurilor digitale, precum si a biletelor mijloacelor de transport sau plati pentru parcare.

Acest tip de serviciu este folosit pentru a suplini limita de caractere posibila intr-un singur SMS (160 caractere). Prin aceasta metoda, sistemul imparte SMS-ul in parti mai mici, care intr-un final sunt recombinate pentru a fi livrate ca un singur SMS pe terminalul final, fiecare parte de SMS fiind taxata separat.
Pe retelele unde metoda concatenata nu este suportata fiecare parte este livrata ca un SMS individual.

Rapoartele de livrare sunt o caracteristica a mesajelor SMS, ce returneaza informatii despre livrarea mesajului si anume a statusului acestuia in sistemul Operatorilor. Acesta poate returna Delivered, daca mesajul a fost livrat, Undelivered, daca mesajul nu a fost livrat, Submitted to SMSC, daca mesajul a ajuns in reteaua operatorilor si urmeaza a returna raportul de livrare sau nelivrare, si alte mesaje de eroare.

Un sender predefinit care nu poate fi modificat dupa dorintele utilizatorului si urmeaza formatul standard MSISDN – Sectorul de Standardizare Telecom ITU recomanda o lungime maxima al unui MSISDN de 15 cifre.Primele 1-3 cifre din cod sunt rezervate numerotarii codului tarii fara prefixele de operator.

Tipul de mesaj care apare direct pe ecranul telefonului mobil al Destinatarului. Acesta nu acceseaza Inbox-ul mesajelor pentru ca nu este livrat in aceasta locatie.
Mesajul tip Flash are caracteristici VAS in comparatie cu mesajul standard SMS, si are ca scop captarea atentiei utilizatorului. Alerte de Urgenta si alerte din traffic sunt cele mai dese exemple de mesaje tip Flash.

Un titlu global (GT) este o adresa utilizata in protocolul SCCP pentru dirijarea mesajelor de semnalizare pe diverse retele de telecomunicatii. Teoretic, titlurile globale sunt adrese unice care se refera la o singura destinatie, dar in practica aceste destinatii se pot schimba intr-un anumit interval de timp.

Baza de data a tuturor numerelor mobile pe reteau GSM. Prin verificarea HLR, se pot obtine informatii despre nr de telefon, si anume Reteaua mobila de operator in care este inregistrat, locatia in care se afla in acel moment ( tara), Reteaua mobila in care se afla in roaming, daca este portat si din ce retea, daca nr este valid sau daca prezinta erori la verificare.

HTTP este un protocol de aplicatie pentru sistemele informatice distribuite, colaborative, hipermedia. Hipertext este tipul de text structurat care utilizeaza legaturi logice (hyperlink-uri) intre nodurile care contin textul. Practic, HTTP este protocolul de schimb si de transfer hipertext.
Modalitate de functionare: serverul, care ofera resurse precum fisiere HTML si alte tipuri de continut clientului, inapoiaza un raspuns utilizatorului. Raspunsul contine informatii despre completarea cererii, si mai poate contine infomatie solicitat in corpul mesajului.
Pe langa HTTP, mai exista si HTTPS – un protocol de comunicatii pentru comunicatii securizate intr-o retea de calculatoare, in special cu implementare larga pe Internet. HTTPS este rezultatul stratificarii HTTP cu protocolul SSL/TLS, adaugand functii de securitate de tip SSL/TLS protocolului standard HTTP.

Este un numar unic asociat cu toate Sistemele Globale pentru Comunicatii Mobile si Sistemul Universal de Telecomunicatii Mobile folosit pentru a indentifica un SIM GSM.
Fiecare numar IMSI are doua parti. Prima parte este compusa din 3 cifre (MCC) ce identifica tara de origine a SIM-ului, urmate de 3 sau 2 cifre ce reprezinta MNC – codul de retea mobila in care se afla simul inregistrat. Celelalte cifre pana la 15 ( sau mai putin) reprezinta numarul de inregistrare si identificare in reteaua operatorului ( MSIN)

Un mesaj receptionat este mesajul de raspuns al unui mesaj trimis de o aplicatie. Se mai regaseste sub denumirea MO (Mobile Originated) care indica de fapt ca punctul de plecare al mesajului este un telefon mobil.

Global System for Mobile Communications  – Sistem Globalizat pentru comunicatiile Mobile
Este standardul elaborat de Institutul European de Standarde in Comunicatie pentru a descrie protocoalele 2G folosite in telefonia mobila, ce a devenit un standard globalizat cu acoperire de peste 90% in telefonia mobila.

Cunoscut de-asemenea ca un furnizor de servicii wireless, operator wireless, companie celulara, operator de servicii mobile.
Detine si controleaza toate elementele necesare comunicarii cu utilizatorii finali, incusiv alocare spectrum radio, infratructura wireless si alte componente necesare.
Pe scurt, un operator de telefonie mobile este o entitate telecom care ofera servicii mobile abonatilor sai.

Rata e penetrare a datelor mobile este procentul de utilizatori de date mobile, intr-o retea GSM.

Le oferta posibilitatea utilizatorilor de telefonie mobila sa isi pastreze numarul de telefon din reteaua actuala in momentul cand tranziteaza in alta retea.

Un numar de identificare unic alocat unui abonat GSM sau UMTS. Este asociat de obicei cu un singur sim de telefonie, cu alte cuvinte numarul pe care il apelezi sau catre care trimiti SMS.

Un mesaj SMS trimis de catre un utilizator GSM sau o aplicatie, avand ca destinatie un utilizator GSM abonat intr-o retea de telefonie mobila.

Un Operator de Telefonie Mobila Virtuala reprezinta o companie care ofera servicii de telefonie dar nu detine propriile licente, frecvente radio sau infrastructura necesara pentru a oferi servicii de telefonie mobila, ci le subcontracteaza de la operatorii de telefonie acreditati.

Eticheta implicita a unui mesaj SMS in format Standard MSISDN. In comunicarea GSM directa, de la persoana la persoana se raspunde inapoi cu acelasi tip de eticheta.
Aceasta eticheta numerica poate fi predefinita de forma unui nr scurt sau lung, pentru a facilita serviciul de tip 2 way, sau poate fi suprascrisa cu un sender personalizat alfanumeric.

Un PIN de unica folosinta este un cod valabil pentru o singura sesiune de logare via telefonul mobil. Adesea folosit in Autentificarea in 2 Pasi aducand un plus de securitate in timpul unei sesiuni de tranzactie automata sau o logare dintr-o locatie necunoscuta serviciului.

Cunoscut si sub denumirea de MO, Mobile Originated. Mesajele sunt expediate de la un utilizator catre o aplicatie, in interactiunea clientului cu compania, afacerea, etc.
Adesea folosit in cadrul campaniilor de votare, competitii, loterii prin SMS, abonari.

Proces ce implica expedierea de mesaje direct intre utilizatori. Tipul de mesaje ce se trimite intre abonatii operatorilor mobili.

Un numar de 3 pana la 6 cifre care permite trimiterea si primirea de mesaje text, inregistrat la un operator de telefonie mobila. Acestea pot fi inchiriate de la operatori, sau accesate prin companii care ofera aceste numere pentru serviciile de SMS.

Abilitatea unui abonat telefonic de a initia si primi apeluri telefonice, a expedia sau a primi mesaje text precum si conexiune de date in timp ce se afla in afara ariei de acoperire a operatorului de telefonie mobila de care apartine, dar sub aria de acoperire a unei retele partenere dintr-o alta tara.

O noua structura software pentru expedierea de trafic SMS, care a revolutionat sistemul de interoperabilitate la nivel international prin implementarea hub-urilor menite sa intermedieze traficul SMS si pentru oferi o acoperire de retele mai mare.
Asociatia GSMA a gasit in SMS hubbing rezolvarea problemei limitarii expansiuni SMS, punctul culminant fiind in 2006 cand s-au initiat proiectele de SMS hubbing, parte din proiectul Open Conectivity.
Aceasta initiativa a creat o noua punte de lansare pentru interoperabilitatea internationala, precum si noi standarde de urmat. Independent de maturitatea unui operator sau a numarului sau de abonati, orice utilizator are pretentia de a expedia si a primi un mesaj text catre orice alt utilizator al oricarei tari sau operator mobil.

Sistemul de semnalizare 7 este un set de protocoale de semnalizare pentru telefonie, folosite pentru semnalizare in majoritatea retelelor de telefonie clasica din lume. Acestea asigura semnalizarea in afara benzii, oferind suport pentru stabilirea apelului, taxare, functii de rutare si de comutare.
SS7 a fost standardizat de ITU-T in standardul Q.700, aparut in 1988 si modificat in 1993. Alte protocoale din cadrul stivei de protocoale au fost definite de standarde ulterioare din aceeasi serie. Fiecare tara are un standard propriu, cu anumite particularitati, dar toate sunt derivate din standarde regionale definite de ANSI si ETSI, care la randul lor sunt inspirate din standardele ITU.

Este o structura binara pezenta la inceputul unui mesaj intr-un SMS. Acesta nu contine nici un text, ci specifica modul in care ar trebui sa fie procesat mesajul. Practic, este o parte a SMS-ului, care identifica tipul de mesaj trimis.

Este un sistem software si hardware de telecomunicatii mobile care stocheaza, inainteaza, preschimba si livreaza mesajele SMS. Daca  destinatarul nu este disponibil (de ex. cand telefonul este oprit), SMSC-ul va stoca mesajul si il va inainta cand destinatarul este disponibil sau cand perioada de expirare a mesajului a fost depasita.

Este un format definit de catre Unicode Consortium pentru codarea, stocarea si interpretarea textelor pe suporturi informatice. Unicode este formatul standard de codificare si interpretare a datelor binare in format text, ce cuprinde toate caracterele din toate limbile globului. Este proiectat pentru ca oricarei litere (caracter) din orice limba, de pe orice platforma de hardware sau software (program) sa ii corespunda un numar binar unic si neechivoc.
Fiind adoptat de majoritatea producatorilor de software (Microsoft, Apple, HP, Oracle), Unicode a inceput sa fie folosit pe scara larga si sa fie oferit de cele mai diverse aplicatii de larg interes.

Este un protocol de comunicare disponibil pe fiecare dispozitiv mobil GSM activat. Este o comunicare de text bazat pe sesiune, fara un mecanism de stocare (spre deosebire de SMS), care este convenabil pentru comunicare interactiva, cum ar fi serviciile bancare sau de educatie. Mesajele USSD pot avea pana la 182 de caractere alfanumerice si timpul necesar de la o solicitare de raspuns este de 2 secunde, in timp ce dureaza 6 secunde pentru un SMS pentru a ajunge la un telefon mobil.

WAP (Wireless Application Protocol) Push este un SMS cu un format special ce afiseaza un mesaj pe ecranul telefonului mobil si ofera posibilitatea accesarii directe a unui site web prin intermediul browser-ului WAP instalat fara a mai fi necesara introducerea manuala a adresei site-ului (URL).

Protocolul de tunelare punct-la-punct este o metoda de implementare a unor retele private virtuale. PPTP foloseste un canal de control peste TCP si un tunel GRE pentru a incapsula pachetele PPP.
Specificatia PPTP nu descrie metode de criptare sau autentificare, ci se bazeaza pe faptul ca protocolul PPP este tunelat pentru a implementa securitatea. Totusi, implementarea cea mai comuna a protocolului, care este livrata cu sistemul de operare Microsoft Windows, are diferite nivele de autentificare si criptare. Scopul acestui protocol este sa ofere un nivel de securitate si de acces comparabile cu produsele VPN tipice.

O retea privata virtuala extinde o retea privata peste o retea publica, precum internetul. Permite unui calculator sau unui dispozitiv ce poate fi conectat la retea sa trimita si sa primeasca date peste retele publice sau comune ca si cum ar fi conectat la reteaua privata, beneficiind in acelasi timp de functionalitatea, securitatea si politicile retelei publice.
Mesajele din traficul de tip VPN pot fi transmise prin intermediul infrastructurii unei retele publice de date (ex: Internet) folosind protocoalele standard, sau prin intermediul unei retele private a furnizorului de servicii Internet (ISP), pusa la dispozitie publicului.

Voce peste Protocol de Internet, numita si Telefonie IP sau Telefonie Internet este procesul de transmitere a conversatiilor vocale prin legaturi de date de tip IP sau prin retele in care este folosit acest protocol.
Telefonia IP se caracterizeaza prin conversia vocii in pachete de date ce se transmit prin retele IP de la sursa la destinatie, unde sunt puse din nou in ordinea initiala si convertite inapoi in semnale acustice. Cea mai cunoscuta retea IP este Internetul, conectand milioane de utilizatori la nivel mondial. Alte retele IP sunt cele interne ale companiilor, retele private intre utilizatori sau diferite institutii.

Ce este formatul numărului de telefon E.164?

164 în cadrul Planului internațional de numerotare a telecomunicațiilor publice.
În esență, acest format specifică faptul că toate numerele de telefon pot avea maximum 15 cifre, inclusiv codul țării corespunzător.
Conform recomandării UIT oficiale (https://www.itu.int/en/about/Pages/default.aspx) recomandarea E.164, formatul trebuie să aibă un număr de până la cincisprezece cifre, începând cu un „+”. De asemenea, puteți exclude 0 ca primul caracter, deoarece nu există coduri de țară care încep cu 0.

Cum funcționează E.164?

Formatarea numărului de telefon E.164 presupune următoarele:
Prima parte a numărului de telefon este codul țării (una până la trei cifre)
A doua parte este codul național de destinație (NDC)
Ultima parte este numărul de abonat (SN)
NDC și SN împreună sunt numite împreună numărul național (semnificativ).

Pentru a utiliza exemplul anterior:
Codul țării: +40
Codul destinației naționale: 725
Număr abonat: 585451
În total: +40725585451 (numărul României)
Semnul + este opțional, trimiterea unui mesaj în gateway-ul sendSMS funcționează cu sau fără semnul + din fața numărului, recomandarea noastră este să nu îl utilizați.

Un număr lung virtual (VLN) este un număr comun de telefon mobil dat de operatorii de telefonie mobilă, format din 12 cifre (de exemplu, 442312345678).

VLN funcționează nu numai la nivel de stat, ci și la nivel mondial și în roaming, spre deosebire de numerele Short Code. VLN autorizează întreprinderile și instituțiile să facă conexiuni SMS cu utilizatorii finali pe canalul SMS.

VLN-urile sunt considerate atât mai puțin costisitoare, cât și consumatoare de timp în configurarea lor în comparație cu numerele scurte, dar din păcate nu permit serviciile de mesagerie premium. Se pot aplica tarife mai scumpe atunci când trimiteți mesaje SMS în afara țării către numărul virtual lung.

Atunci când sunt utilizate la nivel național, se aplică tarifele naționale SMS.