1. SMS marketing
  2. »
  3. Noutăţi
  4. »
  5. Toti operatorii de telefonie mobila indeplinesc obligatia de acoperire cu semnal a 98% din populatia Romaniei
Ai semnal

Toti operatorii de telefonie mobila indeplinesc obligatia de acoperire cu semnal a 98% din populatia Romaniei

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 3,00 din 5)
Încarc...
Timp de citire: 3 minute

„Am finalizat cu succes o noua campanie de verificare a acoperirii cu servicii de voce mobila si ma bucur sa anunt ca toti operatorii si-au indeplinit obligatia de acoperire cu semnal a 98% din populatia Romaniei. Astfel, conform masuratorilor din teren, RCS&RDS acopera cu servicii de voce mobila un procent de 98,8% din totalul populatiei, Orange Romania – 98,5%, Telekom Mobile 98,5%, iar Vodafone Romania – 98,4%. Pe langa interesul operatorilor mobili pentru piata din Romania, concretizat in investitii pentru cresterea gradului de acoperire, consider ca si masuratorile efectuate de ANCOM si transpuse in harta aisemnal.ro au avut un aport important la atingerea acestui deziderat. Totodata, pentru a veni atat in sprijinul utilizatorilor, cat si al operatorilor, pe langa actualizarea platformei aisemnal.ro, am dezvoltat si aplicatia aisemnal.ro pentru sistemele de operare Android si iOS, care poate fi descarcata gratuit din magazinele de aplicatii”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Campania din acest an incheie o etapa importanta in verificarea obligatiilor de acoperire. Dupa ce operatorii de telefonie mobila au fost sanctionati in repetate randuri cu avertismente si amenzi, in prezent obligatiile de acoperire mentionate in cadrul licentelor eliberate de ANCOM in anul 2013 sunt complet indeplinite. Obligatia de realizare a acoperirii este una permanenta si va fi monitorizata de ANCOM pana la sfarsitul perioadei de valabilitate a licentelor, respectiv 5 aprilie 2029, prin campanii anuale de masurari la nivel national.

Campania de verificare a acoperirii 2022

Campania de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila s-a desfasurat in perioada mai – octombrie 2022, acoperirea cu semnal a localitatilor fiind masurata prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor si strazilor principale si secundare.

In cadrul acestei campanii au fost verificate 13.388 de localitati, care aveau mai mult de 10 locuitori, fiind totodata parcursi peste 240.000 de km pe drumurile nationale, judetene, orasenesti si comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensamantului populatiei si al locuintelor, au fost masurate zonele locuite de 20.116.846 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populatiei acoperite si populatia totala a Romaniei.

Rezultatele comparative ale masuratorilor realizate in cadrul campaniilor de verificare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila:

Operator mobil ORANGE RCS&RDS TELEKOM MOBILE VODAFONE
Procent acoperire servicii de voce 2019 97,81% 95,42% 96,53% 97,76%
Procent acoperire servicii de voce 2020 98,27% 98,02% 97,25% 98,16%
Procent acoperire servicii de voce 2022 98,5% 98,8% 98,5% 98,4%

 

Conform licentelor de utilizare a spectrului radio detinute, Orange, Vodafone si Telekom Mobile au avut obligatia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei prin intermediul retelei proprii de acces radio, pana la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS pana la data de 5 aprilie 2019.

Aplicatia si platforma aisemnal

Pe langa actualizarea platformei aisemnal.ro cu rezultatele campaniei de verificare din acest an si cu adaugarea unor noi functionalitati, au fost dezvoltate si aplicatii pentru sistemele de operare Android si iOS, care pot fi descarcate gratuit din magazinele de aplicatii. Astfel, utilizatorii au la dispozitie inca o sursa prin care pot sa verifice acoperirea cu semnal din Romania.

De asemenea, a fost implementata si posibilitatea de vizualizare 3D a modelului digital al terenului bazat pe EU-DEM Copernicus https://land.copernicus.eu/imagery-in-situ/eu-dem

Atat platforma aisemnal.ro, cat si aplicatia aisemnal.ro permit utilizatorilor sa vada evolutia gradului de acoperire cu semnal de voce mobila in 2022 comparativ cu anii 2019, 2020 si 2021, avand totodata posibilitatea de a consulta acoperirea cumulata cu servicii de comunicatii mobile la nivel national.

De asemenea, harta cuprinde localitatile in care este posibil ca utilizatorii sa intre in roaming involuntar, dar si harta de acoperire cu semnal pentru metroul din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *